Ons leven kent verschillende kantelpunten. Periodes waarin veranderingen optreden die gevuld zijn met onzekerheden en het zoeken naar vernieuwing. Zo kennen we de pubertijd en de adolescentie als een tijdperk van verandering en vernieuwing met vragen als: wie ben ik? en ben ik wel authentiek genoeg? Op middelbare leeftijd rijst vaak de vraag: is dit alles wat er is? Kan ik mijzelf nog veranderen? En na je pensioen rijst de vraag: wie ben ik nog, en wil en kan ik nog iets anders?
In deze kantelperiodes heb je tijd nodig om ruimte voor jezelf te scheppen en om tot vernieuwing en actie te komen. Dat gaat niet vanzelf allemaal, het gaat gepaard met onzekerheid, worstelingen en leerprocessen. Je zult er de tijd voor moeten nemen.
Het nadenken over deze verandering in identiteit, in het beantwoorden van de vragen wie ben ik nu en wat wil ik nog, zit het belang van deze workshop. We benaderen deze vragen vanuit verschillende kanten: vanuit wat filosofen ons kunnen leren, en en wat de psychologen er over zeggen, en hoe de kunst ons kan helpen. Het zoeken is soms net als kijken in een donkere spiegel, het vergt inspanning om het goed te kunnen zien.
Bij deze workshop van zes dagdelen is een werkboek getiteld: Kantelpunten in identiteit, kijken als in een donkere spiegel.